Nieuwsartikelen


Donderdag 6-4-2023

Interview met interim-professional Jacqueline

Wij gingen in gesprek met Jacqueline Kappert-Godeke, enthousiaste en nuchtere HR-professional die ook inzetbaar is via IJsselvliet Interim Management. Jacqueline is inmiddels gestart met een interim-opdracht die tot na de zomerperiode duurt.

“Eigenlijk zou ik per 1 januari 2023 starten als zelfstandige. Omdat de vacature vanwege mijn vertrek nog niet is ingevuld, ben ik met mijn werkgever overeen gekomen iets langer te blijven. Dat biedt hen de kans zaken goed af te ronden en op zoek te gaan naar een opvolger. Ik draag op die manier ook op een prettiger manier het stokje over. Vanaf april 2023 ga ik daarmee als interimmer en HR-professional zelf aan de slag”.

Op zoek naar uitdaging

“Wanneer ik langer in dienst ben bij dezelfde werkgever, merk ik aan mijzelf dat na zo’n 2-3 jaar een energielek ontstaat. Ik ben niet het type dat qua werkzaamheden slechts op de winkel past, maar zoek die echte uitdaging in mijn werk. ‘Er moet ‘iets te doen zijn’, ik wil iets kunnen toevoegen. Denk dan aan een vernieuwing, procesverbetering of door te voeren verandering. Die prikkel heb ik nodig, waarbij ik minder trigger op meer standaard en repeterende werkzaamheden. De ambitie om voor mijzelf te beginnen is er bij mij al jaren, nu ga ik die sprong dan ook daadwerkelijk wagen!”

“Als HR-professional heb je altijd wel een bijzondere rol in een organisatie. Je weet veel, staat dicht bij directie én ook bij de medewerkers. Echter, jij blijft tegelijk ook een medewerker, wat je qua integriteit soms best in een lastige positie brengt. Een rol als interimmer maakt het – denk ik – gemakkelijker een meer neutrale positie in te nemen om van daaruit het beste voor de organisatie en haar medewerkers te realiseren. Dat past mij als persoon beter”.

Legitiem job hoppen

“Het lijkt mij ontzettend leuk en leerzaam voor verschillende opdrachtgevers aan de slag te gaan. (lachend) Een soort van legitiem job hoppen. Door de jaren heen heb ik al ervaring opgedaan in branches als FMCG/ productie, scheepsbouw, retail, verzekeringen en bouw/ metaal. Best vaak ben ik dus de vrouw in een mannenwereld. Ik vind dat prima. Ik maak mij vrij vlot dingen eigen, pak zaken snel op en vind het belangrijk om de verbinding te leggen. Dat zijn eigenschappen die maken dat het me goed af gaat in een no nonsense-werkomgeving. Tegelijk helpt dit me straks ook als interimmer, daar ben ik van overtuigd”.

Mens en proces, naast de afwisseling tussen het operationeel en meer strategische, zijn binnen het HR-vakgebied onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat vind ik een heerlijke balans. Ik ben DISC-gecertificeerd en mijn eigen profiel leert mij dat ik naast resultaat- en taak gedreven, ook flink scoor op het mensgerichte element. Dat klopt ook. Als ik een hele dag geen mens heb gesproken, heb ik geen leuke dag gehad. Contact is voor mij echt noodzakelijk, ik heb dat echt nodig om lekker aan het werk te zijn”.

In de toekomst wil ik ook meer met DISC doen, op individuele basis en/of op basis van teamanalyses. Hoe dat concreet gaat lopen, dat zal de tijd leren. Ik zie dat als een heel mooie toevoeging van mijn HR-expertise. Denk bijvoorbeeld aan een verbetertraject. Als je een niet functionerende medewerker hebt, creëert DISC de context en inzichten aan de hand waarvan je in gesprek kunt gaan. Waar schuurt het, wat gaat dan niet goed en waar ligt dat aan? DISC als tool is echt een waardevolle aanvulling”.

Team in balans

“Zelf vind ik het erg prettig om met mannen te werken, iets wat je terug ziet op mijn CV. Ik houd ervan dat ze vaak duidelijk zijn. Als vrouw kun je tegelijk toegevoegde waarde leveren in het voeren van oprechte en open gesprekken, zonder direct te oordelen en niet zozeer op basis van je eigen niet uitgesproken aannames. Mannen zijn geneigd wat traditioneler te redeneren, bijvoorbeeld in een situatie met een zieke medewerker. Ik bied dan ondersteuning, voeg empathie toe en zit soms ook coachend in het voeren van zo’n gesprek. Overigens zie ik wel een verschuiving in de traditionele rolpatronen, gelukkig maar!”

“Het doet iets met de balans in het team als er een vrouw aanschuift, grappig is dat. Als ik kijk naar HR-teams, die vaak overwegend uit vrouwen bestaan, dan maakt het zo’n verschil als je daar 1 of 2 mannen in zet. Het kan echt de angel eruit halen en creëert beweging. Tegelijk: waar vrouwen soms venijnig kunnen zijn, hebben mannen veel meer last van haantjesgedrag. Wel merk ik dat je als vrouw dingen makkelijker bespreekbaar maakt. Mijn tip: benoem de dingen die niet worden uitgesproken en toets je aannames! Ik krijg nog wel eens terug: “het is toch wel duidelijk dat dit zo werkt?”. Nou, nee dus. Dat vind ik wel een typisch mannending, als er ‘zomaar’ van uit wordt gegaan dat het allemaal wel helder is voor iedereen en dat het al is geregeld. Zaken concreet vastleggen en afspreken, dat vind ik enorm belangrijk en van toegevoegde waarde”.

De ideale opdracht

“Ik krijg echt energie als ik in situatie beland waar heel veel HR-gerelateerde zaken niet geregeld zijn. Dat kan de basis zijn waaraan het schort of een noodzaak dingen te ontwikkelen en verder uit te denken. Ik zet graag mijn tanden in zulke verbeter- en verandertrajecten waarbij processen niet goed lopen. Terug naar de kern, dat is nog wel eens nodig. Is het probleem of de vraag nog wel helder? Aan mij op zo’n moment de taak de vragen te stellen die niemand uitspreekt. Vervolgens gaan we met elkaar aan de slag om dit op te lossen. Dat ben ik ten voeten uit en daar krijg ik echt energie van. Van de zin “het kan niet” ga ik altijd een beetje ‘aan’. Zaken kunnen altijd beter en strakker worden geregeld, daar geloof ik heilig in en dat pak ik dan ook kordaat aan”.

Partnerschap en samenwerking

“Dat ik voor mijzelf begin, is natuurlijk best spannend. Je wilt je niet te veeleisend opstellen, eerst maar eens ‘gewoon aan de bak’ en in beeld komen bij potentiële opdrachtgevers. Ik ben daarom ook met IJsselvliet Interim Management in gesprek gegaan, naast een aantal andere bureaus. Met IJsselvliet heb ik heel prettig contact en ervaar ik een oprechte klik. Voor mij is daarin partnerschap belangrijk. Een netwerk van gelijkgestemden of vakgenoten die elkaar vooruit helpen, waarmee je kunt sparren en waarmee je kennis deelt. Dat biedt voor mij absoluut meerwaarde”.

“Als ik mijn energie kwijt kan en van toegevoegde waarde mag zijn, ben ik oprecht gelukkig. Ik geniet ervan om vertrouwen te krijgen in individuele vraagstukken, waarbij je bijvoorbeeld in gesprek gaat aan de hand van een DISC-profiel. Met elkaar ga je in alle openheid aan de slag met een ontwikkelvraagstuk waarbij je samen de verdieping zoekt…mooi vind ik dat! Iemand vertrouwt jou, stelt zich open en samen zet je dan een ontwikkeling in gang. Die combi van mens en proces, dat vind ik zo leuk te doen! Daarentegen, als iets eenmaal staat, ben ik ook wel klaar. Ik ben niet iemand die eindeloos blijft hangen”.

Onderscheidend vermogen

“Ik ben in staat boven de materie te hangen, zonder me te laten leiden of te beperken door regels of bestaande procedures. Ik snap dat die er zijn, maar probeer die nooit als belemmering te zien. Out of the box en met een frisse blik iets aanvliegen. Waar hebben we het over en wat zou dan een goede oplossing zijn? Met die creatieve insteek denk ik dat ik een hoop voor elkaar krijg”.